Analityk biznesowy to osoba, która zajmuje się szeroko rozumianą analizą projektu konkretnej organizacji, instytucji rządowych, czy nawet przedsiębiorstw. W kompetencjach takiego pracownika leży między innymi ocena modeli biznesowych oraz ich integracji z daną technologią. Analityk biznesowy jest zobowiązany do zajmowania się kontrolą finansową wszystkich transakcji, które są przeprowadzane w danym przedsiębiorstwie.

Do jego głównych zadań należy ścisła współpraca z głównymi negocjatorami, osobami decyzyjnymi na przykład w sprawach umów sprzedażowych, czy z przedstawicielami firmy. Oprócz tego taka osoba sprawuje pieczę nad odpowiedzialnością za zgodność procedur uznawania przychodów, które mają związek z obowiązującymi w danym czasie przepisami.

Analityk biznesowy powinien również przygotowywać lokalne sprawozdania finansowe, a przede wszystkim roczne audyty według odpowiednich zasad. Ponadto dzięki pracownikowi na tym stanowisku zapewniona jest właściwa strukturyzacja transakcji, a oprócz tego również ekspertyza księgowa. To zapewnia wsparcie finansowe pracowników sprzedaży.

Świetny w swoich fachu analityk biznesowy będzie również wspierał zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne audyty finansowe firmy. Musi on również prezentować listy kontrolne wszelkich transakcji przebiegających w danym przedsiębiorstwie. Swoim bystrym okiem powinien dostrzegać najmniejsze odstępstwa od standardów, a jego wnikliwy umysł musi błyskawicznie rozpoznawać problemy. Również te związane z procedurą uznawania przychodów. Praca w tej roli wymaga wielu kompetencji i lat doświadczenia. Duża wiedza prawna i otwarty umysł pomogą w osiągnięciu perfekcji w tym zawodzie.